Het dorp

Eizeringen, de échte poort van het Pajottenland

De meeste mensen hebben nooit van Eizeringen gehoord. Logisch, want Eizeringen was officieel zelfs nooit een gemeente, ook niet voor de grote fusieoperatie van 1976. Eizeringen hoorde toen bij Sint-Kwintens-Lennik en de windheren van Saint-Quentin keken maar al te graag neer op de inwoners van die noordwaarts gelegen gehuchtjes, waar men zelfs een eigen dialect sprak.

"Aaizjeringen". Gelegen waar de Napoleontische chaussée tussen Brussel en Ninove en de oude Romeinse heirbaan Asse-Bavai elkaar kruisen. Waar zovele pendelaars iedere dag voorbijsuizen tussen woning en werk.

Eizeringen, de poort tot het Pajottenland, goed verscholen tussen de heuvels. Op de steenwegen na een oase van rust vlakbij de hoofdstad. Eizeringen, waar het goed om leven is...


Dorpstructuur

Eizeringen bestaat, in tegenstelling tot wat in het recente boek "Pajottenland, een land om lief te hebben" staat vermeld, niet uit twee maar uit vijf verschillende woonkernen: de woonkern rond de kerk en het klooster, Tuitenberg, ten Nelleken, de Hunsel en langs de Ninoofsesteenweg is er nog een belangrijke woonconcentratie die zich uitstrekt tot de Kattenbos.

Een echt centrum is er niet, want zelfs aan de kerk en het klooster vind je naast het kerkhof niet veel meer dan een oude herberg. Het postkantoor is al enkele jaren gesloten, een rode brievenbus hangt er nog wel. Er is geen bakker meer, de Centra-winkel is ook verdwenen. Maar een bron heeft Eizeringen wel.

Het hoogste punt van Eizeringen is de 97 meter hoge Tuitenberg, die op landkaarten van 1720 vermeld staat als 'Teutenberg', naar alle waarschijnlijkheid verwijzend naar de aanwezigheid van een Germaanse (=Teutoonse) nederzetting. Na de Kesterberg is de Tuitenberg het hoogste punt van het Pajottenland.

Ten Nelleken is ontstaan rond een ongerepte, typische Frankische dries die door beuken word omringd met daarbij een kapel gewijd aan Sint-Berlindis. Deze kapel was een bidplaats waar de bedevaarders langskwamen die de Heilige Berlindis van Meerbeke vereerden.

top

spacer luchtfoto

Hoe groot is Eizeringen?

Eizeringen telt volgens De Post iets meer dan 800 huizen en 854 brievenbussen.
Is dat veel ? Of weinig? Vergelijk even met een aantal buurgemeenten:

Dilbeek
6684
Pamel
2606
Schepdaal
2085
Itterbeek
1667
Sint-Kwintens-Lennik
1515
Sint-Martens-Lennik
1074
Gooik
1061
Borchtlombeek
895
Eizeringen
854
Oetingen
757
Kester
708
Strijtem
643
Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek
503
Strijland
492
Leerbeek
451
Gaasbeek
123

bron: De Post, 31 januari 2008

 

top

spacer