Kasteel Neufcour

     

Dit classistisch bouwwerk uit de 18e eeuw staat op de grondvesten van een middeleeuws gebouw. Het diende aanvankelijk als buitenverblijf, later als vaste woonplaats voor diverse adellijke families.

Wanneer het kasteel opgericht werd, is niet met zekerheid geweten. Het oudste document waarin er melding van gemaakt wordt, is een huwelijkscontract van 9 maart 1729.

De familie Huysman de Neufcour bezorgde het domein, met inbegrip van de orangerie en de hoeve, haar uitstraling. De Spaanse infante Fernanda de Bourbon verbleef hier tussen 1852 en 1854. De adellijke familie "van Pottelsberghe de la Potterie" heeft het bewoond van 1868 tot 1920.

De zusters van het klooster van Eizeringen (de Dochters van de Helilige Jozef) kochten het kasteel in 1923 en van 1928 tot 1945 werd het ingericht als franstalig pensionaat voor meisjes en jongens.

Het kasteel werd als monument en de omgeving als landschap beschermd.

Eind jaren 70 stortte de oostelijke muur van het kasteel in. De Nederlander G.J. Besselink maakte in 2005 een fotoreportage over het verval van het kasteel van Eizeringen.

Ook op de site Urban Exploring van een andere Nederlander, Andre Jossee, staan een paar foto's gepubluceerd van het kasteel.