Mensen van vroeger


 

Op deze bladzijde staan foto's die in de eerste helft van de 20ste eeuw werden genomen in Eizeringen. Wie dergelijke foto's in bezit heeft en ze op de dorpssite van Eizeringen wil gepubliceerd zien, mag de ingescande foto's sturen naar foto@eizeringen.be.


              

               

       

Bovenstaande foto's zijn afkomstig uit het archief van Frans De Bisschop. Zijn moeder Clementia Peysmans (hierboven) werd geboren op 15 maart 1916. Ze heeft tot 1945 in Eizeringen gewoond. Over de identiteit van de soldaten op de foto rechtsonder tasten we voorlopig nog in het duister. Tips of aanknopingspunten zijn steeds welkom op redactie@eizeringen.be.


1908

Veloclub Ten Nelleke • In de jaren 1925-1930 was er in het gehucht Ten Nelleken een wielerclub die ieder jaar met Pinksteren een koers inrichtte. Het lokaal was gevestigd bij René Van Schepdael. De leden droegen een kepi met een wiel en drie sterren. Een klaroenblazer begeleidde de leden wanneer zij op stap gingen. Hij moest ook "verzameling" blazen. Veloclub Ten Nelleke was als het ware de voorloper van de Wielervrienden Schaekels die sinds 1989 opnieuw een wielerwedstrijd organiseren met start en aankomst op Ten Nelleken.


1908

Estaminet "In het Vet Varken" • De naam verwijst naar de dubbele handelsuitbating, nl. café en slagerij. Op de foto, die dateert uit 1928, staan van links naar recht: Jozef Walravens, Jozef De Munck, twee onbekenden, de jongens Marcel en Pierre De Munck, Justine en Ludwine De Jonghe, Caroline, Albine en Angele De Munck en Frans Tielemans. In de deuropening staan de eigenaar Theodoor De Munck en Karel Beyl.


1908

Familie Van Everbroeck-De Mooter • Deze foto is vermoedelijk uit het jaar 1908, genomen op de "Ninoofse kassei", links van de baan als men richting Ninove kijkt, iets voor de "Krooiskassaa" (waar nu het huis van het gezin Maurice Van der Kelen-Cecile Van Lierde staat). Pierre Claes schreef ons het volgende:
"De dame 4e van rechts is mijn grootmoeder Theresia De Mooter (°1875 +1949), echtgenote August Van Everbroeck (°1873 +1951). Het dochtertje aan haar voeten, Germaine Van Everbroeck (°1906 +1954), is mijn moeder. Ze heeft haar blokken averechts aan. De man met het strikje achter mijn grootmoeder is mijn overgrootvader Petrus De Mooter (°1848 +1916). Hij is ook de overgrootvader van Jef Van Lierde daar zijn moeder de zus was van mijn moeder. De man uiterst links is, denk ik, Sacharie Gochet (° ? + ?), de schoonbroer van Petrus De Mooter. Ik vermoed dat er in Eizeringen, de dag van vandaag, nog steeds afstammelingen wonen met naam De Mooter, Gochet of Van Everbroeck." foto collectie Pierre Claes.


1908

Het Loze Vissertje • De foto werd genomen op de Ninoofsesteenweg, vermoedelijk in 19838 of 1939. Op het voorplan ziet men de sporen van de tram. Deze groep, "Het Loze Vissertje" genoemd, naar analogie met het gelijknamig volksliedje, maakte deel uit van een grotere stoet samengesteld te ere van het inhalen van een nieuwe pastoor van Eizeringen, E.H. Jozef Van den Eynde, de opvolger van E.H. Haeck. De dames en heren van deze groep woonden bijna allemaal aan "De Vaaiver" ook, in de volksmond "dei van Broeckes" en "dei van Polooikes" genaamd. Pierre Claes schrijft: "Ik heb als kind deze groep gezien. Het was op een zondag en goed weer. Ik was met mijn ouders op bezoek bij mijn grootouders langs moeders kant. Ik herinner mij nog zeer goed de kleuren van hun klederdracht: de bloes van de dames en het hemd van de heren was wit. De broeken en de rokken waren van satijn en blinkend lichtgeel-groen. Ik was zeer onder de indruk van dit kleurrijk spektakel." foto collectie Pierre Claes.


HOEVE LANCKMANS, Tuitenberg • jaar onbekend

tuitenberg

Deze foto is afkomstig van de collectie van Jan Lanckmans. Op de rug staat geschreven :
"Wannes Lanckmans
Zoon Rie, stotterde (ongetrouwd) dochter Suska Herberg Tuitenberg
Broer
Augustinus Lanckmans
Lennik St Kwintens 1-1-1849 geboren
overleden te Anderlecht op 29-08-1921"